Skoči na glavno vsebino

Pomembnost zdravih prehranjevalnih navad

Prehrana in način življenja pomembno vplivata na naše zdravje in počutje. Zdravo prehranjevanje je še posebej pomembno v obdobju odraščanja, saj vpliva na pravilen razvoj. Zdrave prehranjevalne navade, ki jih otroci pridobijo v zgodnjem otroštvu, vplivajo na izbiro živil in način prehranjevanja tudi v kasnejšem življenjskem obdobju in s tem na zdravje v odrasli dobi.

Kaj je šolska prehrana?

V sklopu organizacije šolske prehrane nudimo učencem zajtrk, malico, kosilo in popoldansko malico po naslednji časovni razporeditvi:

 • Zajtrk: od 7.15 do 7.45
 • Dopoldanska malica: od 9.05 do 9.25
 • Kosilo: od 11.30 do 14.00
 • Popoldanska malica: ob 14.15

Pri šolski prehrani poleg mesnega obroka, omogočamo učencem tudi brezmesni obrok, s predhodno prijavo za daljše časovno obdobje.

 

Pri pripravi šolske prehrane upoštevamo Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno – izobraževalnih ustanovah in sledimo trendom zdravega prehranjevanja. Prehrano učencev ureja Zakon o šolski prehrani ter Pravila o šolski prehrani Osnovne šole bratov Polančičev Maribor.

Prijava in odjava prehrane 

Prijava na prehrano

Če želite urediti spremembo prijave na prehrano med šolskim letom, lahko to storite na:

 • elektronski naslov info@osbp.si,
 • telefonsko številko 02 250 51 40.

Odjava prehrane

Starši lahko kadarkoli med šolskim letom odjavite prehrano za nedoločen čas.

Odjava prehrane velja, če je prehrana odjavljena z istim dnem do 8.00 ure na:

 • elektronski naslov info@osbp.si,
 • telefonsko številko 02 250 51 40.

Odjava prehrane za nazaj ni mogoča.

V primeru, da je otrok odsoten od pouka zaradi bolezni, zdravniških pregledov ali iz drugih opravičenih razlogov, starši odjavite njegovo prehrano za čas odsotnosti:

 • na elektronski naslov info@osbp.si,
 • preko e-asistenta,
 • ali na telefonsko številko 02 250 51 40 do 8.00 ure.

V kolikor starši tega ne storite in ima otrok subvencionirano šolsko prehrano, morate sami v celoti poravnati stroške šolske prehrane.

Jedilnik

Šolska shema sadja, zelenjave in mleka

Objave 

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani

29. septembra obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Izgube hrane in odpadna hrana ogrožajo trajnost naših prehranskih sistemov. Ko hrano izgubimo ali zavržemo, gredo v nič tudi vsi viri, ki smo jih uporabili za njeno proizvodnjo:...

več...
Rezultati ankete o šolski prehrani za šolsko leto 2022/2023

Rezultati ankete o šolski prehrani za šolsko leto 2022/2023

V mesecu aprilu smo izvedli anketo o zadovoljstvu učencev in staršev s šolsko prehrano. Anketo je rešilo 246 učencev od 4. do 9. razreda in 153 staršev. Rezultate anketnih vprašalnikov si lahko ogledate v priponkah spodaj. Rezultati ankete 2022-2023 - UČENCI ...

več...
Tradicionalni slovenski zajtrk, 18. november 2022

Tradicionalni slovenski zajtrk, 18. november 2022

V petek, 18. novembra 2022, bomo od 7.45. do 8.15 izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo letos že dvanajsti po vrsti. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka je:  »Zajtrk z mlekom – super dan!«     »Če zajtrka ne bi bilo, bi se učili s...

več...
Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk bomo izvedli v petek, 19. 11. 2021, ob 7.50, v matičnih učilnicah, zato pridejo učenci ta dan v šolo prej. V sklopu tradicionalnega slovenskega zajtrka imajo učenci na razpolago naslednja živila slovenskega porekla: kruh, maslo, med,...

več...
Dostopnost