Skoči na glavno vsebino

Pomembnost zdravih prehranjevalnih navad

Prehrana in način življenja pomembno vplivata na naše zdravje in počutje. Zdravo prehranjevanje je še posebej pomembno v obdobju odraščanja, saj vpliva na pravilen razvoj. Zdrave prehranjevalne navade, ki jih otroci pridobijo v zgodnjem otroštvu, vplivajo na izbiro živil in način prehranjevanja tudi v kasnejšem življenjskem obdobju in s tem na zdravje v odrasli dobi.

Kaj je šolska prehrana?

V sklopu organizacije šolske prehrane nudimo učencem zajtrk, malico, kosilo in popoldansko malico po naslednji časovni razporeditvi:

  • Zajtrk: od 7.15 do 7.45
  • Dopoldanska malica: od 9.05 do 9.25
  • Kosilo: od 11.30 do 14.00
  • Popoldanska malica: ob 14.15

Pri šolski prehrani poleg mesnega obroka, omogočamo učencem tudi brezmesni obrok, s predhodno prijavo za daljše časovno obdobje.

 

Pri pripravi šolske prehrane upoštevamo Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno – izobraževalnih ustanovah in sledimo trendom zdravega prehranjevanja. Prehrano učencev ureja Zakon o šolski prehrani ter Pravila o šolski prehrani Osnovne šole bratov Polančičev Maribor.

Prijava in odjava prehrane 

Prijava na prehrano

Če želite urediti spremembo prijave na prehrano med šolskim letom, lahko to storite na:

  • elektronski naslov info@osbp.si,
  • telefonsko številko 02 250 51 40.

Odjava prehrane

Starši lahko kadarkoli med šolskim letom odjavite prehrano za nedoločen čas.

Odjava prehrane velja, če je prehrana odjavljena z istim dnem do 8.00 ure na:

  • elektronski naslov info@osbp.si,
  • telefonsko številko 02 250 51 40.

Odjava prehrane za nazaj ni mogoča.

V primeru, da je otrok odsoten od pouka zaradi bolezni, zdravniških pregledov ali iz drugih opravičenih razlogov, starši odjavite njegovo prehrano za čas odsotnosti:

  • na elektronski naslov info@osbp.si,
  • preko e-asistenta,
  • ali na telefonsko številko 02 250 51 40 do 8.00 ure.

V kolikor starši tega ne storite in ima otrok subvencionirano šolsko prehrano, morate sami v celoti poravnati stroške šolske prehrane.

Jedilnik

Šolska shema sadja, zelenjave in mleka

Objave 

Evropa na krožniku – kulinarični poklon Dnevu Evrope

Evropa na krožniku – kulinarični poklon Dnevu Evrope

Ob Dnevu Evrope, ki ga praznujemo 9. maja, smo na šoli pripravili prav poseben kulinarični dogodek. Posebno kosilo je popestrilo šolski vsakdan ter spodbudilo zanimanje za evropske vrednote in medkulturno razumevanje. Z njim smo želeli učencem na prijeten in okusen...

več...
Dnevi evropske kuhinje 2025

Dnevi evropske kuhinje 2025

9. maja praznujemo Dan Evrope, ki nas spominja na začetek evropskega povezovanja in prizadevanja za trajni mir med narodi. Na ta dan je bila leta 1950 predstavljena deklaracija Roberta Schumana, ki danes velja za temelj sodobne Evropske unije.(vir: Evropska unija –...

več...
Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!

Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!

Spoštovani starši/skrbniki, Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga podpirata Ministrstvo za kmetijstvo in Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, bo potekal v petek, 15. novembra 2024. Učenci pridejo v šolo ob 7.20. Tisti, ki so prijavljeni na redni zajtrk,...

več...
Mesec slovenskih jedi

Mesec slovenskih jedi

V mesecu novembru, ob tradicionalnem slovenskem zajtrku v šolskem jedilniku smo za kosilo vključili sezonske slovenske tradicionalne jedi. V povezavi z današnjimi prehranjevalnimi navadami med otroci in mladostniki ter dostopnost hitre hrane, želimo poudariti pomen...

več...
Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani 2024

Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani 2024

29. septembra obeležujemo 29. septembra obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je...

več...
Nove prehranske smernice v VIZ

Nove prehranske smernice v VIZ

Spoštovani starši, obveščamo vas o novih prehranskih smernic zdravega prehranjevanja v VIZ, ki vstopijo v veljavo v novo šolsko leto. V povezavi s tem vam pošiljamo na povezavi publikaciji NIJZ. Smernice zdravega prehranjevanja v VIZ Praktični napotki za zdravo...

več...
Dnevi Evropske kuhinje 2024 – Francija

Dnevi Evropske kuhinje 2024 – Francija

Danes, 29. 5. 2024, na šoli zaključujemo naš projekt Dnevi evropske kuhinje s Francijo, državo gostiteljico letošnjih olimpijskih iger. Na jedilnik za kosilo smo uvrstili: česnovo juho s krutončki, piščančji frikasé (fricassee), polnozrnate testenine in izbor solat....

več...
Okusna hrana v naši šolski kuhinji

Okusna hrana v naši šolski kuhinji

Prejšnji teden je naša šolska kuhinja ponovno navdušila s svojo pestro in okusno ponudbo. Poleg vsakodnevnih jedi je bil pravi hit španski meni, kjer smo uživali v slastnem chilli con carne. Seveda pa nismo pozabili na tiste, ki obožujejo svežino - vedno je na voljo...

več...
Dnevi evropske kuhinje 2024 -Španija

Dnevi evropske kuhinje 2024 -Španija

Danes, 22. 5. 2024, praznujemo na šoli dan evropske kuhinje, posvečen Španiji. Za kosilo smo pripravili enolončnico chili con carne, kruh in domači mlečni riž s cimetom po špansko. Verjame se, da so Španci prinesli chili con carne v Južno Ameriko, kjer je postala zelo...

več...

Orodna vrstica za dostopnost