Skoči na glavno vsebino

Sodobna priprava hrane in načini prehranjevanja

, ,

Sodobna priprava hrane (7. razred)

Predmet je namenjen še posebej tistim, ki jih zanima spoznavanje in poglabljanje znanja iz prehrane, z vidika zagotavljanja in varovanja zdravja. V sodobnem času in tempu življenja je zelo pomembno, da se znamo pravilno prehranjevati. Če se to naučimo že v času odraščanja, nas lahko takšno prehranjevanje spremlja celo življenje.

Učenci spoznavajo:

  • hranilne snovi in njihov vpliv na zdravje;
  • kakovost živil in jedi;
  • praktično pripravo hrane;
  • prehranske navade (dobre, slabe, bonton pri mizi, pogrinjek,…).

Učenci vse to spoznajo predvsem preko praktičnega dela, kjer uporabljajo in razvijajo tudi njihove ročne spretnosti in krepijo ustvarjalnost.Predmet je namenjen še posebej tistim, ki jih zanima spoznavanje in poglabljanje znanja iz prehrane, z vidika zagotavljanja in varovanja zdravja.

Načini prehranjevanja (8. in 9. razred)

Za zdravje in dobro počutje so izredno pomembne okusno pripravljene in čez dan pravilno razporejene jedi. Za pravilno sestavljanje obrokov in vsakodnevno zdravju prijazno prehranjevanje potrebujemo nekaj znanja. Dobrodošlo pa je predvsem veselje do priprave okusnih jedi.

Učenci spoznavajo:

  • Prehranjenost in uravnoteženo prehrano
  • prehrambne navade
  • tradicionalne in drugačne načine prehranjevanja
  • prehrano v različnih življenjskih obdobjih
  • prehrano v posebnih razmerah.

Učenci vse to spoznajo predvsem preko praktičnega dela, kjer uporabljajo in razvijajo tudi njihove ročne spretnosti in krepijo ustvarjalnost.

Veščine

Objavljeno

11. 5. 2022

Dostopnost