Bili smo Polančiči

Jernej Fesel Kamenik

Jernej Fesel KamenikUčenec OŠ bratov Polančičev 1987–1995

OŠ bratov Polančičev sem obiskoval štiri leta kot učenec t. i. latinskega razreda, ki ga je ob rednih tedenskih urah latinščine odlikovala izbrana sestava odličnega kolektiva učiteljev.

Več

Alenka SpacalV šolskem razstavišču si lahko ogledate novo razstavo. Ob otvoritvi so tretješolci z zanimanjem prisluhnili ge. Alenki Spacal, ki je pripovedovala pravljice iz Modrih ptičjih misli, ki pa jih ni samo ilustrirala, ampak jih je tudi sama napisala.

RAZSTAVA ILUSTRACIJ ALENKE SPACAL

 

Ilustratorka Alenka Spacal se na Osnovni šoli Bratov Polančičev Maribor predstavlja z razstavo ilustracij iz dveh avtorskih slikanic, ki sta v lanskem letu izšli pri Bajalki: KAKO TI JE IME? in MODRE PTIČJE MISLI.

Alenka Spacal ilustrira v klasičnih slikarskih tehnikah akvarela in tempere. V času, ko se tudi ilustratorsko področje vse bolj digitalizira, avtorica zagovarja način ročnega slikanja ilustracij. Ob natančnem slikanju s tankimi čopiči razvija svoj prepoznavni mozaični slog ilustriranja.

O AVTORICI

Alenka Spacal je bila rojena leta 1975 v Ljubljani. Je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Kot samozaposlena v kulturi deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja, Maribor. Študirala je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je diplomirala in magistrirala iz filozofije ter doktorirala iz sociologije. Zadnja leta se ukvarja predvsem z ustvarjanjem avtorskih slikanic. Izšle so tri njene slikanice: MAVRIČNA MAŠKARADA (Založba Škuc, 2013), KAKO TI JE IME? (Bajalka, 2018) in MODRE PTIČJE MISLI (Bajalka, 2018). Tri ilustrirane ptičje zgodbe iz zadnje slikanice je objavila tudi v reviji Ciciban. Njena radijska pravljica Norčije Rdečekrogle budilke pa je bila predvajana na 1. programu Radia Slovenija, v oddaji Lahko noč, otroci. Pravljičarka svoje pravljice pripoveduje v šolah, v knjižnicah ali na prireditvah za otroke. Ilustracije razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji ter v tujini. Z ilustratorskim delom se je samostojno predstavila v Galeriji Alkatraz, v Kulturnem centru Q, v Klubu YHD, v Goriški knjižnici Franceta Bevka, na Filozofski fakulteti UL, v Knjigarni Lutkovnega Gledališča Ljubljana in v Galeriji Instituta »Jožef Stefan«. Skupinsko je večkrat razstavljala v okviru Sekcije ilustratorjev ZDSLU, na Slovenskem bienalu ilustracije, v Hiši na hribu in drugod. Redno razstavlja tudi na ilustratorskih bienalih v tujini (v Zagrebu, Beogradu in Bratislavi). Živi in ustvarja v Mariboru.

Več o avtorici in njenem delu najdete na spletni strani: www.bajalka.si.